Data

Weerdata voor vele toepassingen

Op zoek naar hoogwaardige weerdata? Weerexperts stelt alle weerdata uit haar eigen database beschikbaar. Het maakt niet uit of het gaat om weerdata die wordt gebruikt op je eigen website, of voor het genereren van een weerbericht voor een krant, een TV-kanaal of voor beeldscherminformatie in je eigen bedrijf. Wij bieden momenteel twee vormen kant-en-klare data aan: data als XML-export en data als API. Deze data kan eenmalig of in een abonnementsvorm worden gekregen. De levering gaat direct via onze website en is dus meteen beschikbaar.

De Basis van onze data: MOS

Weerexperts maakt voor haar weersverwachtingen gebruik van een combinatie van meerdere weermodellen, zoals het GFS, het ECMWF en het GFS ensemble. Vervolgens wordt deze ruwe data verfijnd via MOS; Model Output Statistics. MOS is een statistische methode waarmee de door het model berekende weersituaties in het heden, worden vergeleken met gelijksoortige situaties in het verleden. Deze klimatologische aanpak, waarin data vanaf 2003 zit verwerkt, leidt tot zeer nauwkeurige verwachtingen voor iedere willekeurige plaats en voor een groot scala aan weerelementen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan temperatuur, maar ook aan wind, windrichting, neerslagkans, dauwpunt, neerslagvorm en wolkenbeeld.
De weerdeskundigen van Weerexperts vormen de laatste en belangrijke stap in de keten van het maken van weersverwachtingen. Kleine afwijkingen of onvolkomenheden in de berekeningen, worden door ons team bijgeschaafd.

Data als XML-export

XML is een afkorting voor Extensible Markup Language en wordt gebruikt voor het overzetten, het ophalen, het wegschrijven en het exporteren van data. De database van Weerexperts bevat dan ook weerdata van tal van plaatsen in de wereld die iedere gebruiker via XML kan gebruiken voor zijn/haar eigen doeleinden. Iemand met ICT-kennis kan heel gemakkelijk de verkregen XML-data op de gewenste wijze weergeven (op een website o.i.d.). Alle weerelementen zijn hierbij mogelijk.
Wil jij graag gebruik maken van een eigen lijst met locaties en niet de locaties die Weerexperts direct ter beschikking heeft? Geen probleem, dan koppelen wij de gewenste locaties aan een officieel weerstation in de directe omgeving. Neem hiervoor contact met ons op.

Data als API

Via een API, een Application Programming Interface, krijg je direct een weersverwachting op je site. Deze weersverwachting bevat zelf uitgekozen weerelementen en wordt kant-en-klaar en in een net format getoond. Er kan worden gekozen uit een directe MOS-uitvoer of een bewerkte MOS-uitvoer, die dus door de meteoroloog een finale bewerking heeft ondergaan.