Weerexperts verzorgt de weerberichten voor het SKS Skûtsjesilen

Zaterdag 30 juli start één van de bekendste traditionele zeilevenementen van Nederland: de strijd om het SKS-Kampioenschap Skûtsjesilen. Veertien skûtsjes strijden twee weken lang om de hoogste eer. Namens Weerexperts voorziet Jan Jonkman de organisatie dagelijks van weersinformatie.

Het skûtsjesilen wordt georganiseerd door de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS). De vereniging is in 1945 opgericht en organiseert sindsdien ieder jaar het SKS-kampioenschap (met uitzondering van 2020 en 2021). Veel mensen op en rond het Friese water beleven plezier aan de wedstrijden. Het is een magnifiek gezicht om de skûtsjes, meer dan 100 jaar oude Friese vrachtschepen die onder zeil varen, voortgestuwd door de wind op het water voorbij te zien komen.

De weersomstandigheden bepalen, naast stuurkunst en mankracht, een groot deel van het verloop van de wedstrijden. Jan Jonkman zal de weercommissie van de SKS, de Minwaarrie genaamd,  gedurende het kampioenschap voorzien van de nodige weersinformatie en als klankbord fungeren. Het actuele weerbericht wordt tijdens de dagelijks rûtebesprekkingen meegedeeld en toegelicht. Daarna wordt de informatie  gedeeld met schippers en andere betrokkenen. Zo is iedereen, ook het publiek, op de hoogte van de weersituatie en de mogelijke ontwikkelingen.

De start van het kampioenschap is op zaterdag 30 juli in Grou, de eindsprint op vrijdag 12 augustus in Sneek. Er zijn gedurende 14 dagen, 11 dagen waarop schippers en bemanningen strijden om het SKS kampioenschap en het bijbehorende fraaie Sulveren (zilveren) Skûtsje.

De skûtsjes krijgen punten in volgorde van aankomst, de schipper die het laatst finisht, krijgt de meeste punten. Uiteindelijk gaat het er om welke schipper de minste punten heeft en opvolger wordt van huidig kampioen Douwe Azn Visser van Grou.

Volg de agenda van SKS om te zien waar je naartoe wilt om te genieten van de kracht van wind, water en een prachtige vloot.

Over ons

Weerexperts bestaat uit een wendbaar team van weerkundigen, waarvan een aantal met meer dan 20 jaar ervaring in de meteorologie. Wij leveren solide weerdata, regionale weerberichten en weerkundig advies in elke gewenste vorm. Wij, als Weerexperts, zijn ondersteunend aan veel sectoren. Het streven is om het jou, als klant, zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwbrief