Weerman en waterstof, mooie match

We zijn nog niet met velen, maar geleidelijk zijn er wel meer van ons: mensen in een waterstofauto. Sinds een half jaar ben ik, weerman Roland van der Zwaag, de trotse eigenaar van een wagen die niet op diesel of benzine rijdt, maar op waterstof. Deze auto spruit voort uit het enthousiasme van Edward Doorten, eigenaar van Green Planet in Pesse. Zijn geestdrift is op mij overgeslagen.

Onze samenwerking start halverwege januari 2022. Ik zit op zolder te werken voor mijn bedrijf Weerexperts, als hij voor het eerst contact zoekt. In het begin denk ik nog: “wat heb ik met benzine te maken?” Maar al snel blijkt dat Edward een heel vooruitstrevend tankstation heeft, een zogeheten multifuel station, dat dus traditionele en groene brandstoffen levert. De gedrevenheid over waterstof spat uit mijn telefoon. Ik ga er rechterop van zitten. Van mij wil hij het verhaal over de klimaatverandering horen. We blijken allebei gedreven ondernemers, die graag zaadjes voor een duurzamere wereld planten.

Edward heeft me nodig. Hij vertelt dat ze zoveel mooie en goede dingen gaan doen bij Green Planet, met als doel het reduceren van broeikasgassen en stikstof. “Wij willen onze activiteiten beter zichtbaar maken op de A28. Want zelfs het allerbeste product wordt nooit een succes als niemand weet dat het bestaat.” Hij is op het idee gekomen om een uitkijktoren te maken langs de A28, zodat duizenden auto’s dagelijks kunnen zien dat er bij zijn Green Planet vooral groene brandstoffen worden geleverd. “Dit gaat straks voor een enorme versnelling zorgen. Meer auto’s en vrachtwagens die groene waterstof of groene diesel tanken, elektrisch gaan rijden en groen gas. En jij kan daar bij helpen Roland.”

En zo sta ik een paar maanden later in te spreken bij de gemeenteraad van Hoogeveen. Met mijn klimaatverhaal over de toekomst van Nederland en Drenthe. Het pad dat we onmiskenbaar op moeten, heeft versnelling nodig. De energietransitie is een belangrijke opgave waarmee we harder aan de slag moeten. Het doel is om de toren erdoor te krijgen en dat er een groene invulling van het terrein, inclusief boomkroonpad en klimbos gerealiseerd mag worden.

Op 10 maart 2022 is het zover. Na acht jaar lang te hebben geknokt, krijgt Green Planet het voor elkaar. De gemeenteraad van Hoogeveen keurt zijn project goed. Nu kan hij overgaan op de uitvoering. Ondertussen is een meerjarige samenwerking tussen Edward en mij geboren. De komende tijd praten Edward en ik je geregeld bij over de versnelling van de energietransitie, onder meer in de mobility sector. Daarbij focussen we op ervaringen van klanten van Green Planet. Als weerman met hart voor natuur en klimaat is dit natuurlijk een meer dan interessante trip.

Roland van der Zwaag

Over ons

Weerexperts bestaat uit een wendbaar team van weerkundigen, waarvan een aantal met meer dan 20 jaar ervaring in de meteorologie. Wij leveren solide weerdata, regionale weerberichten en weerkundig advies in elke gewenste vorm. Wij, als Weerexperts, zijn ondersteunend aan veel sectoren. Het streven is om het jou, als klant, zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwbrief